Počelo je iskopavanje kod Učiteljskog fakulteta!

Kako sam u davno prije spomenula, ispod Učiteljskog fakulteta je masovna grobnica. 

Detaljnije o tome čitajte u ovom postu.

Početkom tjedna u dvorištu zagrebačkog Učiteljskog fakulteta osvanule su policijske trake koje priječe prolazak cijelim južnim i jugoistočnim zelenim površinama oko fakulteta, a potom je i bager krenuo s iskapanjem. Sve te aktivnosti koje plijene pozornost svih koji prolaze Gagarinovim putom dio su terenskog istraživanja koje provodi Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja ne bi li pronašla posmrtne ostatke žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.




Trenutačno bageri iskapaju na raznim mjestima, a sve se radi pod strogim nadzorom policije. Svaki prolaznik namjernik koji bi se se usudio prići iza policijske trake, pokušavajući doznati dokle s došlo u iskapanjma i je li išta pronađeno, biva brzo upozoren da se tu ne zadržava.
Neki izvori govore da bi tu mogla biti riječ o masovnoj grobnici, poput Ovčare. Naime na adresi Savska 77 nalazila se Gimnazija sestara milosrdnica, a tijekom Drugog svjetskog rata ona je bila pretvorena u njemačku vojnu bolnicu. Osim iz te bolnice, žrtve su vjerojatno dovedene i iz ozloglašenog zatvorakoji se nalazio u Savskoj 60.
Na tom su području već provedena istraživanja, teren je pregledan georadarom, a pronjuškali su ga i cadaver psi, doznaje se iz Ministarstva branitelja.
Svjedoci masakra uglavnom su stanovnici Vrbika, koji su živjeli blizu Pedagoške akademije, te njihovi potomci.
Prije nekoliko godina u zagrebačkim dnevnim novinama svjedokinja I. H. (podaci poznati DORH-u i MUP-u), imala je krajem Drugog svjetskog rata 19 godina. Ona se sjeća da je zgrada Gimnazije sestara milosrdnica pretvorena u njemačku vojnu bolnicu u kojoj su komunisti zatekli ranjenike. “Zdravko Stanišić još traži oca Franju, koji je zadnji put viđen 25. svibnja 1945. u zatvoru u Savskoj, preko puta zgrade Pedagoške akademije. Franjo Stanišić posljednji se put javio ženi kratkim pismom koje je poslao preko jednog partizana.
Svjedokinja M. D. (66) pripovijeda kako je njizina majka čula noćne pucnjeve i jauke iz dvorišta. Sakrila se u grmlje i vidjela masovna pogubljenja – ispričao je Ivica Relković, predsjednik Hrvatskog odgovornog društva. Svjedokinja I. H. (82) u svibnju 1945. godine tu je vidjela svježe iskopanu jamu pravilnog oblika. Neki svjedoci tvrde su u tom dvorištu iza bodljikave žice držali vojnike s križnog puta...


izvor: razni forumi, osobni dokumenti

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Povijest zagrebačkih gradskih i prigradskih naselja, kvartova, ulica, parkova..

Tuneli pod centrom grada

Tajna Kožarske ulice