Harmica- nekadašnji zagrebački trg

22. lipnja 1848. godine Harmica je preimenovana u Trg bana Josipa Jelačića. Zanimljivost koja se krije iza toga je to što je Jelačić tek nedavno prije toga bio imenovan hrvatskim banom. Njegovo svečano ustoličenje za bana u Zagrebu bilo je samo 18 dana ranije. 

Prethodni naziv Harmica dolazio je iz mađarskog jezika (harminc na mađarskom znači trideset). Taj je naziv dolazio od činjenice da se na Harmici nekoć ubirala tridesetnica, svojevrsna carinska pristojba koja se izvorno morala davati u vrijednosti tridesetog dijela robe.

  Slikovni rezultat za harmica zagreb

Zanimljivo je da je spomenik banu Josipu Jelačiću podignut na Trgu bana Josipa Jelačića tek 1866. godine tj. čak 18 godina nakon što je trg prozvan Jelačićevim. U međuvremenu ban Josip Jelačić je i preminuo (20. svibnja 1859. godine). Kao posebnu zanimljivost želim dodat da je na današnjem mjestu njegova kipa, do kraja 18. stoljeća, prije nego li se ban Josip Jelačić rodio, stajala zidna kula u kojoj su bili stražari, tržni nadzornici te snubitelji za vojsku.

Prve kuće bilježe se u 17. stoljeću, i to na sjevernoj strani Harmice. Prestankom opasnosti od Turaka i njihovih prodora u 17. stoljeću, Zagreb dobija snažniji gospodarski i demografski razvoj. Stanovništvo se od polovice 18. stoljeća povećava, Gornji grad (Gradec i Kaptol) postaju prenapućeni i gradnja u Donjem gradu naglo napreduje.

Od javnih objekata na Harmini, posebno je značajna Zakladna bolnica, koja se nalazila na uglu Harmice i Ilice. Osim bolnice, tu se nalazila i prva javna ljekarna na području Donjeg grada (o bolnici i prvoj javnoj ljekarni na području Donjeg grada više u nadolazećim postovima).

Na Harmici je postojao izvor vode Manduševac. Zagrepčanima je služio kao javni izvor vode, a 1852. godine je po prvi put uređen kao javni zdenac.

Harmica i danas postoji, ali ne u svom izvornom obliku- nije gradski trg nego prolaz koji je zapravo otvoreno prizemlje stambene zgrade.

Prolaz služi da povezuje Gornji i Donji grad, tj. tržnicu Dolac i ulicu Pod zidom na sjeveru te Trg bana Josipa Jelačića na jugu.

 Povezana slika

Primjedbe

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Povijest zagrebačkih gradskih i prigradskih naselja, kvartova, ulica, parkova..

Tuneli pod centrom grada

Tajna Kožarske ulice