Tuneli pod centrom grada

TUNELI POD CENTROM GRADA (tajni prolazi, katakombe i bunkeri)
Ehhh taj užurbani život! Sram ga bilo! Svi se nekud žurimo i u cilju nam je doći na zadano mjesto u zadano vrijeme. Nemamo vremena obraćati pažnju na gluposti. Ehhh da vas podsjetim – svaki put kad ste dolazili na trg, šetali Gornjim gradom, Kaptolom, Tkalčom prolazili ste pokraj nekih možda čudnih vrata, haustora, otvora, šahtova i skrivenih ulica. E da to! Tamo vam se dragi moji u 90 posto slučajeva nalaze vrata i ulazi u podzemni grad Zagreb. Da – upravo tamo! Pa krenimo s lokacijama, legendama i pričicama…
I.
Ako do sada niste znali – sada znate! Grad Zagreb ima ”podzemni” grad. Taj grad čine tuneli koji se isprepliću. Priča se da su neki tuneli izgrađeni čak u 18. stoljeću a mnogi su izgrađeni u doba NDH. Priče kruže (to je više kao legenda) da su ti tuneli (ali samo određeni) spojeni s onima podno Medvednice i s bolnicom Brestovac na Sljemenu. Teško ali… nikad se ne zna.

Svaki put kad šećete Tkalčom šećete nad tunelima. Tako jedan tunel možete naći na vrhu same Tkalče u dvorištu jedne zgrade (neki kao vojni objekt). Pokraj te zgrade se nalaze one dugačke strme stepenice za Gornji grad. Ta zgrada se nalazi preko puta birca Boema i onog kebaba iliti preko puta Prebendarskih vrtova. Taj tunel je naravno zatvoren i koristila ga je HV. Ulaz u tunel možete vidjeti s ceste ali samo vidite vrata koja nadgledava nadzorna kamera i ulaz je, naravno, strogo zabranjen. Priča se da je izlaz tog tunela navodno u Mesničkoj. Koliko znam korišten je prvenstveno za evakuaciju ali i za tajne poslove HV-a. Bog te pitaj kaj se tam sve događalo. Tako blizu svih ali opet neprimjetno.  Ukoliko prolazite tamo ako se sjetite skrenite pogled da vidite da vam ne lažem.

II.
Tunel Mesnička-Katedrala
U tom labirintu tunela valja izdvojiti onaj tunel – Mesnička-Katedrala. Priča se da je taj tunel koristio Crkvi za njihove potrebe i poslove. Taj tunel je navodno glavni i ostali se granaju iz njega.
 
III.
Tunel Radićeva
Njega možete prepoznati po velikim metalnim, staromodnim, zatvorenim vratama. Koristio se za vrijeme devedesetih (za uzbune). Svi koji su se našli na trgu a sirene su u tom trenu zasvirale svi su počeli bježati po haustorima, podrumima u obližnjim zgradama ili u taj tunel.
 
 
 
IV.
Tuneli Dubravkinog puta
Navodno da su ti tuneli spojeni sa Banskim dvorima koji su se koristili kao sigurnosni prolaz za uzbune. Priča se da Banski dvori imaju svoje sklonište koje je130m ispod zemljine površine. Taj tunel izlazi na Dubravkin put (kod Saloona). Prepoznat ćete ga po velikim, metalnim, pošaranim i zatvorenim vratima. Sa strane je mali prozorčić koji ima rešetke iz kojeg dopire miris ustajalog zraka i zvuk vlastite jeke.
Još vezano za tunele na toj strani – za one koji nisu znali iza Saloona neki 200-300m se nalazi staro kino Tuškanac (otvoreno ljetno kino) koje je zapušteno. Tamo su isto neki otvori tunela kojima se također ne zna gdje im je kraj.
 
V.
Tunela još ima i u Martićevoj gdje je navodno spoj komplexa tunela i katakombi. Tamo se ulazi praktički u pravi mali podzemni evakuacijski grad. Tuneli se granaju u svim smjerovima a samo im možemo naslutiti smjerove i krajnje točke a tek što se u njima krije i kad je zadnji put ljudska noga tamo kročila pitanje je sad. U te tunele se ulazi u Martićevoj ulici (pokraj Importanne Gallerije). Ulaz u te katakombe i tunele je u jednom podrumu neke jako stare zgrade (ne zna se točna adresa). U tom podrumu postoje vrata kroz koja se ulazi dolje.
V.
Tunela još ima i u Martićevoj gdje je navodno spoj komplexa tunela i katakombi. Tamo se ulazi praktički u pravi mali podzemni evakuacijski grad. Tuneli se granaju u svim smjerovima a samo im možemo naslutiti smjerove i krajnje točke a tek što se u njima krije i kad je zadnji put ljudska noga tamo kročila pitanje je sad. U te tunele se ulazi u Martićevoj ulici (pokraj Importanne Gallerije). Ulaz u te katakombe i tunele je u jednom podrumu neke jako stare zgrade (ne zna se točna adresa). U tom podrumu postoje vrata kroz koja se ulazi dolje.

VI.
Tuneli postoje još kod uspinjače, ali i katakombe se nalaze u Ilici na kućnom broju 7. Tamo se uđe u zgradu – spusti se do podruma – tamo vidite stara, željezna, zahrđala vrata – otvorite ih i eto vas u super tajnom i starom skloništu. Dobrodošlicu će vam zasigurno pružiti stalni stanari kao što su hrđa, smeće, miris ustajalog zraka, štakori, pauci, paučina, škripanje, ali i moguće je da naletite na strah.

Surfajući po internetu još sam našao jedan zanimljiv podatak. Postoji jedan mini tunel koji počinje ispod bivšeg opatičkog samostana tj. današnjeg Muzeja grada Zagreba na Gornjem gradu. On je navodno visok samo 1.20m i proteže se, navodno, do Skalinske ulice gdje je još jedan ulaz. Blizu Krvavog mosta tj. preko puta.

Katakombe se nalaze ispod Markove crkve. Tamo su grobnice gdje se pokapaju svećenici i tamo su se prije pokapali zaslužni građani Griča.

Moguć je krak jednog tunela ispod potoka Medveščaka koji je spajao Markovu crkvu na Gornjem gradu s Katedralom na Kaptolu. On se nalazi tj. prolazi ispod današnje Tkalče.
Navodno je jedan ulaz u neki nepoznati tunel u Staroj Vlaškoj. Tuneli pod Medvednicom su manje više otvoreni jer nemaju nadzora. Ono što znamo jest da se ti tuneli samo granaju i grnaju i nadovezuju. Kao da im nema kraja.
 
Ovo su neke od priča koje znam o zagrebačkim tunelima. Oni su svi u ”funkciji” ako se to tako može nazvati. Najbolje će te se snaći u djelima Marije Jurić Zagorke koja je pisala o starim i miserijoznim zagrebačkim tunelima. Mnogi od njih su se urušili u potresu 1880. godine ali su još uvijek tu. Ovo su neki tuneli za koje znam. Siguran sam da ih još ima ohoho. Ahhh taj Zagreb!!!

Sad ćemo se samo malo i na kratko udaljiti od centra grada i doći do Črnomerca. Jeste li znali za tajne vojne bunkere na Črnomercu? Nalaze se blizu stare ciglane kod nekog jezera. Nisam skroz upućen u priču. Da vam to najbolje dočaram stavit ću vam link jedne reportaže koju je obavio 24sata. Tamo imate malo o tunelima i ušli su u te spooky bunkere. Vidite na što su sve naišli.
 http://tv.24sata.hr/tajni-zagreb-istrazili-tunele-ispod-grada-12015
 
 
Da zaključim ovu beskrajnu temu o tunelima. Ima ih fkt puno!!! Za neke možda nikad nećemo ni saznati. Neke znaju samo stari stanovnici metropole ili samo posebne osobe. Neki se čuvaju u tajnosti za neke poslove ili skrivaju tajne. Bitno je napomenuti da niti jedan od tih tunela nema slobodan ulaz. Svi su zatvoreni. Jedan tunel kod Radićeve bio je otvoren za izložbu i neke tulume ali nikad nije bio slobodno otvoren. Mnogi se koriste za evakuacijski put jer ipak je to centar grada pa je teže evakuirati veliku količinu ljudi od jednom. Ti su nam tuneli kao javna tajna. Svi znamo da su ispod nas a opet ne znamo gdje točno. Pitanje je zašto nikome nikada nije dano dopuštenje za ulazak u te tunele? Čak i u svrhu reportaže ili istraživanja. Molbe su uvijek odbijene. Što se tamo krije? Gdje završavaju? Zašto su toliko misterijozni? Kako to izgleda? Možda nikada nećemo saznati.

Priča četvrta:
METEOR NA GORNJEM GRADU (Jurjevska)

Jeste li znali je Zagreb posjetio svemirac? DA! Je! Posjetio nas je svemirac zvan Meteor. Čuo je kako nam je lijepo ovdje pa je odlučio svratiti! ;D

Legenda kaže da Zagreb ima svoj meteor. Priča ide tako da se ostaci meteora mogu naći u dvorištu (vrtu) jedne stare zgrade u Jurjevskoj ulici 24 na Gornjem gradu. To je više legenda. Priča se da su ostaci kamena, koji je dosta sličan meteoru, u tom vrtu. Neki su bili toliko sigurni da je to meteor da su razglasali po cijelom gradu priču o meteoru iz Jurjevske. Pisalo se čak i u tadašnjim novinama o tome. Nikada stvarno nije dokazano da je to meteor no ta tema nikada nije službeno zatvorena. Netko je napisao da to više ni nepostoji tamo no neki to opovrgavaju. Ima li Zagreb stvarno meteor? Najbolje da se uputite u Jurjevsku i uvjerite se na svoje oči.  Btw. Imajte nekog dobro obrazovanog astronoma uz sebe! Ukoliko nešto saznate – JAVITE NAM ODMAH da ne budemo u nedoumici.  Ako ništa drugo barem je zanimljiva pričica. Ali ja ću jednog dana otić do gore pa ću vidjet taj meteor.
 Priča peta:
Kako vibrira kip bana Josipa Jelačića?

Niste osjetili? Ne! Niti ne možete jer ta ”sprava” koja vibrira se navodno nalazi u konju s ciljem da tjera ptice da kako ga ne bi uneredile. Ima tajmer koji svako malo zavbrira – ptice odlete i tako u krug – stalno. Ne može se osjetiti pri dnu ali jednino tko ga može osjetiti su same ptice koje su česti Jelačićevi gosti.  Tako kada vidite da su ptice na banu a odjednom sve polete a nema nikakvog razloga da su se sve odjednom digle – imajte na umu da je upravo tad kip zavibrirao.
 
preuzeto sa raznih foruma 
 
 
 

Primjedbe

  1. Tunel iz Tkalčićeve izlazi pokraj restorana "Dubravka" u Tuškancu.Prolazili smo ga ko klinci u 60-tim godinama (kada je i kopan ). Nije bilo osvjetljenja pa smo koristili baklje od papira i kartona.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Povijest zagrebačkih gradskih i prigradskih naselja, kvartova, ulica, parkova..

Tajna Kožarske ulice