'Nepoznata' mjesta u Zagrebu

1. Jedno od nepoznatih mjesta u Zagrebu (naime poznato, ali nitko ne zna što je to, a priča je jako neobična i turistički vodiči bi je trebali spominjati) ti je kapelica Sv. Dizma na razmeđi Nove Vesi i Kaptola. Neki kažu da je to jedino sakralno mjesto na svijetu posvećeno Sv. Dizmu (koji je, inače, bio jedan od ona dva lopova razapeta zajedno s Isusom). Navodno se narod jako bunio kad se kapelica posvećivala tako 'sumnjivom' svecu, ali je netko važan -- nadbiskup ili netko od kanonika koji je financirao kapelicu, ne znam, rekao da je Sv. Dizmo jedini svetac za kojega Biblija eksplicitno kaže da je na nebu. Za sve ostale je to stvar pretpostavke. (Nisam siguran koliko je to točno, jer mislim da je i za Sv. Petra eksplicite rečeno da je svetac, ali je priča svejedno dobra.)

2. Ima ona kućica u Vlaškoj u kojij je sada galerija slika; ljudi uglavnom ne znaju da je u njoj nekada stanovao nadbiskupov vrlar i da je sve južno i istočno od te kućice par stotina metara bio nadbiskupov vrt.

3. Imaš u dvorištu iza onog sjevernog reda kuća u staroj Vlaškoj (ulaz iz one male uličice što dolazi s Langovog trga) stari izložbeni salon -- krasna mala zgrada devastirana od strane crkve koja ju je koristila za svakojake neprimjerene svrhe. Mislim, neprimjerene u smislu očuvanja vrijedne zgrade.

4. Kuća u Frankopanskoj 5 nekad je bila vlasništvo zagrebačkog tramvaja. Na gornjem kraju Frankopanske bilo je okretište konjskog tramvaja. Zgrada na broju 5 imala je u prizemlju štale za konje, a na katu iznad stanovali su vozači tramvaja. Kad uđeš u dvorište možeš vidjeti uvučeno prizemlje gdje su nekad bile štale -- to je sad zazidano i pretvoreno u lokale -- i drvene balkone ('ganjke') s kojih se ulazilo u stambene prostore kočijaša.

 5. Cijela Novakova ulica ti je jedan zaboravljeni kutak koji polako nestaje pod devastacijom -- pitaj nekog boljeg arhitekta pa će ti reći da je to nekad bio svjetski poznat urbanističko-arhitektonski biser.

izvor: forumi



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Povijest zagrebačkih gradskih i prigradskih naselja, kvartova, ulica, parkova..

Tuneli pod centrom grada

Tajna Kožarske ulice