Prizemljeni sunčev sustav

Da vas pitam… Koliko ste puta prošli pokraj one ogromne kugle u Bogovićevoj kad se se išli pokazati ili piti kavicu na špicu? Aha da… Mnogo puta. I da… To se zove Sunce! Yupp. Ali… Jeste li znali zašto je ono baš tamo i zašto se baš zove Sunce? Hmmm, to je već delikatno pitanje . Hajde da vam malo to pojasnim i izbrišem taj upitnik iznad glave.

Kipar Ivan Kožarić je napravio skulpturu tog Sunca. No jedan umjetnik, Davor Preiss, došao je na ideju da napravi Sunčev sustav po cijelom gradu. Uz enciklopediju, šestare i ostala pomagala izračunao je na kojoj udaljenosti treba rasporediti planete po cijelome gradu. Svoj projekt je nazvao ”Nine views”. Planete su na točno označenim adresama, na pločicama je ispisana stvarna udaljenost planeta. U početku su te adrese bile nepoznate, no s vremenom kako su ih ljudi počeli tražiti zapisivali su adrese i objavljene su na internetu.

Ovo je jedna od nepozantih ”atrakcija” grada koju valja istražiti. Kad vam bude dosadno put pod noge i u potragu za planetima. Bilo bi fora hodati po gradu – snaći se i tražiti.

Samo sam za Vas istražio njihovu udaljenost u metrima i njihove točne adrese. Ukoliko se netko uputi u potragu za zagrebačkim planetima ovo će vam puno pomoći. Planete možete naći na stupovma, zgradama, podvožnjacima, rasvjetnim stupovima, zidovima… Prepoznat ćete ih po metalnim pločicama s ugraviranim bojevima udaljenosti ali i ispupčenom kuglicom.

Neke su planete kuglice a neke su kugle. Evo izvolite… Samo za vas

-Sunce: 0 m (Bogovićeva)
-Merkur: 75 m (Margaretska ulica 3)
-Venera: 140.1 m (Trg bana Josipa Jelačića 3)
-Zemlja: 193.7 m (Varšavska ulica 9)
-Mars: 295.2 m (Tkalčićeva ulica 21)
-Jupiter: 1176 m (Voćarska ulica 21)
-Saturn: 1851.2 m (Račićeva ulica 1)
-Uran: 3718.2 m (Siget 9)
-Neptun: 5833.5 m (Kozari bok)
-Pluton: 7658.6 m (Ajela Bologne bb –Podvožnjak (stup))
 
  Mene sada zanima koliko je od vas, koji ste pročitali, ovo znalo?
 
 
preuzeto sa foruma

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Povijest zagrebačkih gradskih i prigradskih naselja, kvartova, ulica, parkova..

Tuneli pod centrom grada

Tajna Kožarske ulice