Oktogon

Oktogon je naziv za zgradu nekadašnje Prve hrvatske štedionice u Donjem gradu u Zagrebu.


Kroz zgradu vodi trgovački prolaz s dućanima, u sredini kojeg je osmerokutna dvorana natkrivena kupolom od vitraja, po kojoj je i dobio ime. Službena mu je adresa Ilica 5, a povezuje Cvjetni trg (Trg Petra Preradovića) s Ilicom.






Vitra je posebnim načinom oslikano staklo. Kad su ljudi uspjeli uz pomoć kemijskih spojeva, oksida, obojiti staklo (manganov oksid koji boji modro, a željezov oksid crveno), umjetnici su došli na misao xa sastavljaju slike od komadića obojenog stakla. 
Slikar- staklar zvan vitraj radi slično kao mozaičar. Ali njegovi komadići stakla širi od mozaičerovih staklenih štapića i kamenčića. Osim toga vitrajer ih ne utječe na zid, nego uokviruje u olovne spojnice. Sastavljen na prozor umjesto na zid, vitraj kroz sebe pušta sunčeve zrake i stvara najblistavije boje među svim slikarskim tehnikama.




Jeste li znali da je na području sadašnjeg Oktogona u Srednjem vijeku nalazilo groblje?
Pravoslavna crkva koja se nalazi na Cvjetnom trgu, nekoć je bila crkva Sv. Margarete koja je pripadala Gradecu, a jedan tekst iz 1396. govori o sukobu na tom području, a između ostalog piše i ovo "Na samu Staru godinu, nasrnuli su (kanonici s oružanom pratnjom) na gradsko groblje kod crkva Sv. Margarete, iskopali mrtvace i rasuli ih po poljima i potoku", a jedan tekst navodi da je groblje bilo s istočne strane crkve, dakle na mjestu Oktogona.

Izvor: osobni dokumenti, Muzej grada Zagreba

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Povijest zagrebačkih gradskih i prigradskih naselja, kvartova, ulica, parkova..

Tuneli pod centrom grada

Tajna Kožarske ulice