Prva pivovara u Zagrebu

Prva pivovara u Zagrebu

Koje Vam alkoholno piće prvo padne na pamet kad Vam kažem da ga neki smatraju prehrambenim proizvodom, da izvrsno paše i u ljetnim i u zimskim mjesecima, posebice uz roštilj ili nakon neke sportske aktivnosti?
Bilo da se radi o vrućim ljetnim danima ili hladnim zimskim noćima, osvježavajuća čaša ovog pića svakome će uljepšati dan. Poznati mađarski pisac Bela Hamvas, svojedobrno je izjavio kako postoji univerzalna stvar kod alkohola, pa tako i ovog pića, a to je da ''postoji samo jedan zakon pijenja: bilo kada, bilo gdje i bilo kako''. Brojni su ga pisci opisivali, pjesnici opjevali, a slikari slikali.
Pogađate o čemu se radi? Naravno, o njegovom veličanstvu- PIVI.

zagrebacka-pivovara-1

U Zagrebu je već od davnih dana postojala pivovara, doduše manjih razmjera, ali s odličnom proizvodnjom ovog napitka. Pivari u ono doba nisu mogli namiriti potražnju, stoga je osnivanje pivovare ovakve vrste i veličine bilo neizbježno, Na Gornjem gradu je i prije radilo nekoliko pivovara, Prva je osnovana 1740. godine, a kroz godine je zgrada u kojoj je bila smještena mijenjala vlasnike, koristila se za razne namjene, a jedno vrijeme čak i za javne plesove i kazališne predstave.

zagrebacka-pivovara-2

Davne 1892. godine osnovana je jedna sasvim drugačija pivovara - Zagrebačka pivovara koja je svoja vrata otvorila u srpnju 1893. godine. Bio je to pravi spektakl jer je dvorište imalo električnu rasvjetu, što je u ono vrijeme bilo sve samo ne uobičajno, a moglo je primiti i do 1500 gostiju. U tom su se vrtu ispijale litre i litre piva, a Zagrebačka pivovara postala je prava atrakcija i nezaobilazno mjesto u razgledu grada. Krovovi su štitili od sunca, pivovara je imala sustav za hlađenje i dva velika kotla, a grla su se močila tekučinom od hmelja. Zgrada je napravljena po nacrtima arhitekta Kuna Weidmanna, izvođač radova bio je Janko Grahor, a lokacija Gornja Ilica. Kako nekad, tako i danas, ovo izdanje plijeni pozornost turista i šetača, a posebice ljubitelje ovog ''čudenskog'' pića.

zagrebacka-pivovara-3

Pivo koje se ovdje provodi od davnih dana jest Ožujsko pivo koje je ime dobilo po mjesecu ožujku jer se vjerovalo da upravo tada proizvedeno pivo ima najbolji okus. Danas je ono glavni proizvod pivovare, a ima i nekoliko novih članova obitelji.
1925. godine počelo se proizvodit pivo Tomislav, koje je za razliku od Ožujskog piva tamno i dan danas omiljeno među ljubiteljima tamnog piva.


Slikovni rezultat za stare slike pivo

Na stotu objetnicu otvaranja Zagrebačka pivovara ulazi u belgijsku korporaciju Interbrew što označava ključni razvojni trenutak, ulaže se u tehnologiju, mijenja se ambalaža te Zagrebačka pivovara postaje lider na hrvatskom tržištu piva s tržišnim udjelom od 46%.
Danas je pivovara u vlasništvu Molson Coorsa, jedne od vodećih pivskih industija u svijetu, ima više od 500 zaposlenika, večinom muškaraca (77%) te žena (23%), a prosječna dob zaposlenika je 41 godina.

Serbus i najte kaj zameriti!

izvori: zagrebacki.hr, osobni dokumenti, zdenko's corner, wish.hr

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Povijest zagrebačkih gradskih i prigradskih naselja, kvartova, ulica, parkova..

Tuneli pod centrom grada

Tajna Kožarske ulice