Mamutica

Mamutica je najveća stambena zgrada tzv. neboder (po obujmu) u Gradu Zagrebu, a također se ubraja među najveće stambene zgrade u Europi. Nalazi se u istočnom dijelu Novog Zagreba, u kvartu Travno.

Mamutica


Možda ne oduzima dah ljepotom ,ali brojkama i veličinom sigurno plijeni pažnju. 

Izgradila ju je Industrogradnja 1974. prema projektu prof. Đure Mirkovića. Cijelo je zdanje dugačko oko 240 m, visina iznosi 60 m i ima 19 naseljenih katova. U njoj stanuje oko 5.000 ljudi u 1.169 stanova i 6 ulaza (velika Mamutica) i 3 ulaza (mala Mamutica). U sklopu Mamutice je i 256 garaža u prizemlju te 24 lokala na razini platoa. Ukupna vrijednost joj je 135,7 milijuna eura. Premda bi se na prvi pogled izvana mogla doimati nezgrapno i neudobno, zgrada je sasvim udobna i uredna iznutra.

Slikovni rezultat za mamutica zanimljivosti

Miroslav Kollenz dok je osmišljavao urbanistički plan novozagrebačkog naselja Travno, radi lakšeg snalaženja u masi nizova zgrada s brojnim ulazima, objekte nazvao imenima poljskog cvijeća, a postojala je i ideja da se svaka zgrada, odnosno ulaz uočljivo označi simbolom svog naziva. No ta ideja nije ostvarena i za nju se praktično ne zna. Tako je njegova Tratinčica danas poznata kao – Mamutica

izvor: osobni dokumenti

Popularni postovi s ovog bloga

Povijest zagrebačkih gradskih i prigradskih naselja, kvartova, ulica, parkova..

Tuneli pod centrom grada

Tajna Kožarske ulice