Stvari koje niste znali o Zagrebu

U čast rođendanu grada Zagreba sam odlučila napisati ovaj post te nabrojati neke manje poznate činjenice o njegovim prirodnim i kulturnim ljepotama, kao i poznatim Zagrepčanima koji privlače turističku pažnju.

1. Danas je dan grada Zagreb, 31. svibnja. Obilježava se na blagdan Majke Božje od Kamenitih Vrata - njegove zaštitnice. 

Slikovni rezultat za kamenita vrata

2. Zagreb još uvijek nije milijunski grad. Prema popisu stanovništva iz 2011. u njemu živi 790.017 stanovnika, od toga je 369.339 muškaraca, a 420.678 žena. Najviše stanovnika ima u Sesvetama 70.009 osoba, a najmanje u Brezovici gdje živi 12.030 stanovnika. 

Povezana slika

3. Zagrebačka uspinjača koja iz Tomićeve ulice spaja Donji grad s Gornjim gradom, smatra se najkraćom žičanom željeznicom na svijetu namijenjenoj javnom prijevozu. Pruga joj je duga tek 66 metara, a vožnja od dna do vrha traje 64 sekunde.

Slikovni rezultat za uspinjaca

4. Crtana serija "Profesor Baltazar" je najpoznatiji projekt Zagrebačke škole crtanog filma koja broji ukupno 59 epizoda. Prava na prikazivanje serije s ovim neslužbenim simbolom grada Zagreba otkupljena su u 30 zemalja svijeta, a najviše uspijeha izvan domovine postigla je u Skandinaviji.  

Povezana slika

5.  Prvu hrvatsku operu "Ljubav i zloba" skladao je slavni Zagrepčanin Vatroslav Lisinski, koji je umro upravo na Dan grada Zagreba 1854. godine.

Slikovni rezultat za vatroslav lisinski ljubav i zloba

6. Omiljeno turističko mjesto za predah od asfalta jest Lenucijeva potkova ili Zelna potkova. Ovaj zeleni ukras grada tvori sedam trgova (Trg Nikole Šubića Zrinskog, Trg Josipa Jurja Strossmayera, Trg kralja Tomislava, Trg dr. Ante Starčevića, Trg Marka Marulića, Trg Ivana, Antuna i Vladimira Mažuranića te Trg Republike Hrvatske ex Trg maršala Tita) i Botanički vrt. 

Slikovni rezultat za lenucijeva potkova zagreb

7. Zlatna bula Bele IV. je povelja kojim je Gradec dobio status slobodnog kraljevskog grada. Pergamen star skoro osam stoljeća čuva se u posebnoj zaštitnoj plastici u podrumu Hrvatskog državnog arhiva u vrlo kontroliranim uvijetima: na temperaturama između 18 i 21 Celzijevih stupnjeva, te na 45 do 55 posto vlage.

Slikovni rezultat za zlatna bula

8. Najposjećenija turistička atrakcija u Zagrebu je njegov središnji gradski trg. Trgom bana Josipa Jelačića prošeta svaki drugi turist, dok gradskim grobljem Mirogoj to čini 15 posto posjetitelja hrvatske metropole.

Povezana slika

9.  Jagerhorn u Ilici 14 je najstariji zagrebački hotel. Otvoren je 1827., a preuređen u potpunosti 2011. godine. Nalazi se u najstrožem središtu Zagreba, uz Gornji grad i svega dvije- tri minute udaljen najvažnijih turističkih atrakcija.


10. Zagrebčani se vole naći ispod sata na glavnom gradskom trgu. Sve gradske satove popravlja i održava urarska radnja Lebarović iz Maksimira koja obuhvaća čak šest generacija majstora. Prvi gradski satovi su uvezeni iz Austrije, a kasnije su i samostalno izliveni tako da nalikuju na one u Beču. 

Slikovni rezultat za sat na trgu bana jelačića

11. Ilički maraton je natjecanje u kojem se kreće sa zadnjeg broja u Ilici (Vrapče,Ilica 530) prema cilju na broju 1 i putem u svakom ugostiteljskom objektu na desnoj strani treba popiti 0,03l žestokog pića po izboru (min. 30% alkohola), a u svakom na lijevoj strani 0,3l pive po izboru. Pravila dozvoljavaju neograničenu konzumaciju bilo koje hrane, povraćanje je dozvoljeno (spontano, ne namjerno izazvano prstom), spavanje nije, a trajanje je ograničeno na 24 sata. Do cilja nitko nikad nije došao (pitamo se zašto!), a rekord je dolazak do Britanca.

Slikovni rezultat za ilički maraton

12. Zaljubljenici u grad Zagreb i sve njegove tajne nadugačko i naširoko raspredaju o bunkeru na Črnomercu. Ovaj bunker je jedan od najvećih preostalih njemačkih bunkera u Hrvatskoj, a kako to kod nas biva, potpuno je zapušten i obrastao šikarom.

Slikovni rezultat za bunker crnomerec

13. Radićeva ulica u samom centru Zagreba ime nije dobila po Antunu ili Stjepanu Radiću, nego po njihovu nećaku Pavlu koji je 1928. ubijen u atentatu u beogradskoj narodnoj skupštini

Slikovni rezultat za radićeva ulica zagreb

14. Ako dosad niste čuli za Tomislava Gotovca, odmah ga memorirajte! Njegov performans Ležanje gol na asfaltu, ljubljenje asfalta (Zagreb, volim te!dogodio se 1981.godine kada je Gotovac gol prošetao Ilicom poljubivši asfalt. Performans je završio uhićenjem, ali je Gotovac ušao u legendu. Događaj će zauvijek ostati u sjećanju mnogih zahvaljujući "spomeniku", tj. otiscima Tomislavovih stopala u Ilici.


15. Samo šest tramvajskih stanica zapadno od glavnog zagrebačkog trga u smjeru Črnomerca, u blizini križanja Selske i Prilaza baruna Filipovića nalazi se jedno neobično ograđeno veliko dvorište s još neobičnijim stanovnicima. Već više od 30 godina slatka je tajna da u tom dvorištu žive srne kao kućni ljubimci. Trenutno su tamo dvije ženke i jedan mužjak, moguće ih je vidjeti s ceste na dijelu ograde koji nije visok. Vlasnici su gostoljubivi, već su se navikli na poglede prolaznika, fotografiranje i ispitivanje. Svi klinci koji žive u blizini (i njihovi roditelji) dobro znaju za srne i njihove vlasnike koji unatoč problemu s dozvolama, uznemiravanju, bježanju srna, napadima pasa, pokušajima krađa i dalje uzgajaju srne u dvorištu. Ivo, Pero, Jelica i ostali likovi iz legendarne serije „Jelenko“ sigurno bi bili ponosni na njih.
Srne u dvorištu


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Povijest zagrebačkih gradskih i prigradskih naselja, kvartova, ulica, parkova..

Tuneli pod centrom grada

Tajna Kožarske ulice